Evolutie van de baard

Gladde autoverkoper evolutie van de baardWe hebben het al een paar keer gezegd en we doen het nogmaals: “De baard is weer terug van weg geweest.”  Maar wat is de verklaring hiervan?

Daar waar in het jaar 2000 de metrosexuele man begeerd werd door menig vrouw en geen enkele haar op het gezicht van een man te bekennen was, is er vandaag de dag bijna geen man met een glad geschoren gezicht meer te vinden. Een ringbaardje, een sikje, stoppels en volgroeide baarden. Je komt ze overal tegen!

Zelfs de stereotype autoverkopers, zoals wij die kennen, zie je bijna niet meer in hun strakke Italiaanse maatpak, handgemaakte leren schoenen en een glad geschoren gezicht. Nee, ze dragen tegenwoordig een chino, nette schoenen, leuke trui en een colbertje. Stropdas is uit den boze, die horen thuis bij banken, accountants en advocaten.

Maar even on topic. Als we de geschiedenis in zouden duiken dan zie je dat elke man een baard had, nou j, bijna elke man dan. Waar zou dit mee te maken hebben?

Farao's hadden baarden

Terug in de tijd

De eerste tekenen van een baard vinden we in het oude Egypte, daar hadden Farao’s en mannen met status een baard. De Farao’s vlochten deze baard vaak in een lange sik om hun welvaart aan te tonen. In de afbeeldingen van arbeiders en slaven zie je weinig tot geen baarden. Dit is het tegenoverstelde van wat wij gewend zijn in de afgelopen decennia.

Een baard is een teken van wijsheid

Vanaf de Romeinse tijd tot de Middeleeuwen droegen  wijze mannen een lange baard die hun levenservaring toonde. Leonardo da Vinci, Aristoteles, Plato en andere filosofen, doctoren, wetenschappers (Darwin!) en diplomaten lieten hun baard groeien. Het hebben van een baard was namelijk ook een manier om respect af te dwingen en hun mannelijkheid te tonen. Daarnaast droegen niet alleen nette en slimme mannen een baard.  Zo lieten ook de Vikingen, die erg roofbelust waren, in de 9e eeuw een baard staan. Een prachtige mooie baard vaak in combinatie met lang haar, soms in een vlecht. Echt kosjer waren de Vikings niet als wij dieper de geschiedenisboeken in zouden duiken, de baard was dus niet alleen voor slimme en nette mannen…

Baard, mode of geloofsovertuiging

In sommige landen, culturen en geloven wordt de baard niet geschoren vanwege een bepaalde geloofsovertuiging. Leviticus 19:27 “Gij zult de hoeken uws hoofds niet rond afscheren; ook zult gij de hoeken uws baards niet verderven.” (bron) maar zo kiezen de Amish ervoor om alleen hun baard te laten staan. Dit komt omdat zij zich van oudsher niet wilde associëren met militairen omdat zij altijd een snor hadden.

Amish-dragen-baarden

De 20e eeuw: De uitvinding van Gillette veiligheidsscheermes

Aan het begin van 1900 ontdekten steeds meer mannen de uitvinding van Gillette: de veiligheidsscheermes. Hierdoor konden mannen zich makkelijker, sneller, goedkoper en vooral veiliger scheren. Een ware revolutie, en dit was ook in baardlandschap goed te zien. Mannen kozen er steeds vaker voor om zich te scheren. De baarden, bakkebaarden en de zware stoppels waren verleden tijd voor de nette man.

Ontmoet de metroseksueel

Deze term werd in 1994 voor het eerst gebruikt om mannen aan te duiden die ijdel waren en zich veel met hun uiterlijk bezighielden. Het woord kreeg zelfs een icoon: David Beckham. En sinds 2004 werd bijna elke man een metroseksueel. Glad geschoren gezichten, nette kleren, het haar altijd in model, altijd de laatste mode en ga zo maar door.

Mannen worden weer mannen

Maar sinds 2010 nemen de mannen weer terug wat echt van hun is. Iets wat vrouwen niet hebben, iets wat een man onderscheidt van een jongen, zijn baard. Hij kan er mee doen wat hij wil: laten groeien, trimmen in model knippen of gewoon verwilderen. En gelijk hebben ze want een mooie baard mag gezien worden! Alleen nu vragen wij ons ook af en toe af of de vrouwen stiekem niet blij zijn dat hun mannen weer echt mannen zijn! Hier hebben wij zelfs een klein onderzoekje naar gedaan. Lees hier: http://www.verguldehand.nl/baarden-zijn-sexy/